
Introduction and Scope
The Ethics Committee of the CBA (“Committee”) has been asked to provide guidance to lawyers

and their firms concerning the ethical propriety of a lawyer’s (or the lawyer’s firm’s) representation of

clients before a governmental entity having quasi-judicial functions (“Board”),1 when the lawyer serves on

the Board. This Opinion addresses only the ethical issues raised by the Colorado Rules of Professional

Conduct (“Rules”) and does not address the applicability of the Colorado Code of Judicial Conduct, the

Colorado Code of Ethics, C.R.S. §§ 24-18-101, et seq., or any conflict of interest rules a governmental

entity or agency may have promulgated.

Syllabus
It is improper for an attorney who serves as a member of a Board to represent clients in matters

over which the Board has jurisdiction. In most instances, it is likewise improper for the lawyer’s firm to

accept employment for clients in a quasi-judicial matter over which a Board of which the lawyer is a mem-

ber has jurisdiction. The Committee recognizes that in some fact-specific circumstances, it may be possible

to satisfy the applicable Rules allowing such representation by others in the Board member’s firm.

Facts
A lawyer is a member of a Board that makes regulatory decisions and performs quasi-judicial

functions. Board members serve as public officers. Staff members make recommendations about issues

before the Board, but the Board may or may not have authority to hire, fire or make other personnel deci-

sions regarding such staff. The staff’s recommendations may be vigorously disputed by local groups,

and/or the party requesting government action by the Board. The Board’s decisions do not always follow

the recommendations of the staff.

Analysis
The Rules do not directly address the ethical problems that a lawyer encounters when serving in

dual roles: one as a lawyer representing a client before a Board and the other as a member of the same

Board. An analysis of Rules 1.7(b) and 8.4(e) provides the basis for the Committee’s conclusion that a

lawyer cannot ethically represent a client before the Board on which the lawyer serves.

Rule 1.7(b) states:

A lawyer shall not represent a client if the representation of that client may be materially

limited by the lawyer’s responsibilities to another client or to a third person, or by the

lawyer’s own interests, unless:

(1) the lawyer reasonably believes the representation will not be adversely affected; and

(2) the client consents after consultation. When representation of multiple clients in a sin-

gle matter is undertaken, the consultation shall include explanation of the implications

of the common representation and the advantages and risks involved.

A lawyer who serves on a Board has obligations and responsibilities to that Board, to his or her

Board colleagues and to the public. (See comments to Rule 1.7 and Rule 8.4.) Those responsibilities will

be hampered if the lawyer is permitted to represent clients before the Board since (1) the possibility that

the government’s interests will be fundamentally antagonistic to the client’s interests is great, (2) the

lawyer will be materially limited by the obligations and responsibilities he or she owes to the Board and
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(3) the lawyer will be materially limited by the reciprocal courtesy (and lobbying) required of members of

a deliberative body.

Rule 8.4(e) states:

It is professional misconduct for a lawyer to: . . .

(e) state or imply an ability to influence improperly a judge, judicial officer, government

agency or official.

Lawyers who serve on Boards must be mindful of the public’s perception of their ability to influ-

ence government. A lawyer is not permitted to engage in conduct which implies that the lawyer is able to

influence improperly a governmental agency or official. Under these facts, where the lawyer is both a

Board member and an attorney acting on behalf of a client in a matter before the Board, a great risk exists

of public mistrust and public belief that improper influence has or will occur because of the lawyer’s dual

roles. The lawyer’s involvement on the Board, even if the lawyer recuses himself or herself, may imply

that the lawyer is able to influence favorably the other members of the Board with whom that lawyer inter-

acts on a regular basis. Furthermore, in situations where the staff makes recommendations to the Board,

the staff may feel pressured to act more favorably to the client’s request because of the staff’s relationship

with the lawyer. As stated by the Iowa Supreme Court, the problem is the lawyer’s

. . . conflicting loyalties when acting as a public servant as well as a private advocate [and]

. . . the real potential for public misunderstanding and mistrust when attorneys serve in

those dual roles.2

For these reasons, the Committee concludes that it would be improper for the lawyer to represent

clients in matters before the Board and therefore a violation of Rules 1.7(b) and 8.4(e).

Since the lawyer is disqualified from representing a client before a Board, the question arises

whether, under Rule 1.10, the lawyer’s partners and associates are also precluded from such representation.

Rule 1.10 provides:

(a) While lawyers are associated in a firm, none of them shall knowingly represent a client

when any one of them practicing alone would be prohibited from doing so by Rule 1.7,

1.8(c), 1.9 or 2.2.

. . .

(c) A disqualification prescribed by this Rule may be waived by the affected client under

the conditions stated in Rule 1.7.

Although the Committee believes that in most circumstances, the firm would be disqualified from

representing the client before the Board under Rule 1.10(a) because the lawyer/member is disqualified, the

Committee recognizes that, especially if the conflict is minor and the firm is large, it may be possible to

erect a confidentiality wall, obtain appropriate consent (where possible) and take other action to avoid the

conflict.3 Nevertheless, even if the firm were successful in avoiding the conflict under Rule 1.10, the

Committee concludes that, in most circumstances, the firm is precluded by Rule 8.4(e) from representing

the client.

The concern raised by Rule 8.4(e) about the lawyer’s own conduct similarly applies to the repre-

sentation of clients by other lawyers in the lawyer’s firm. The law firm’s representation of a client inher-

ently creates the implication that by hiring the law firm, the client will obtain treatment more favorable

than that which the client would otherwise receive. Such an implication disqualifies the firm even if the

lawyer/ Board member is recused from any participation (either in discussions with the staff or directly

with any Board members) in the matter. While it is conceivable that, under some circumstances, there

would be no implied or actual ability to influence the Board’s decision, the Committee nonetheless

believes these circumstances are very limited. Other jurisdictions which have addressed this issue have

reached the conclusion that the law firm is prohibited from representation of clients on matters before the

Board. [See Maryland Ethics Opinion 91-15 (addressing ethical issues when a lawyer serves on municipal

board of appeals) and Iowa Ethics Opinion 91-49;4 see also CBA Ethics Opinion 48.5]
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The Committee recognizes that in limited circumstances, the conflict under Rules 1.7(b) and 1.10

may be waivable, and the implication of improper influence under Rule 8.4(e) (raised by the lawyer serv-

ing on the Board and the lawyer’s partner appearing before that Board) may be overcome. These circum-

stances would be unique to the specific facts at issue. 

1. Examples of the types of governmental boards include planning commissions, liquor license boards,

city councils, boards of county commissioners and boards of adjustment. This is not an all inclusive list.

2. Iowa Ethics Opinion 91-49, page 324.

3. The Comment to Rule 1.11 recognizes that statutes and government regulations “may circumscribe

the extent to which [a] government agency may give consent” in potential conflict situations. The client’s con-

sent is also needed under Rule 1.7. See also CBA Ethics Opinion 88 for a complete discussion of confidentiality

walls [“Use and Misuse of ‘Chinese Walls,’” 21 Colo. Law. 1371 (July 1991)].

4. Iowa Ethics Opinion 91-49 analyzes the lawyer’s conduct and the issue of the firm’s imputed dis-

qualification under various provisions of the Code of Professional Responsibility rather than Rules 1.7(b),

8.4(e) and 1.10. Nevertheless, the Opinion provides useful guidance because it specifically addresses a factual

situation similar to the one raised in this matter. The Opinion concludes that representation of a client by a law

firm in matters before a governmental entity on which one of the members of the law firm serves violates both

DR 5-105(A) because the lawyer’s loyalties associated with public office could dilute the firm’s loyalty to the

firm’s client and DR 8-101(A)(2), since it could be implied that the lawyer holding public office is using that

position to influence the board in favor of the firm’s client.

5. 1 Colo. Law. 19 (Aug. 1972). This opinion concluded, based on various provisions of the Colorado

Code of Professional Responsibility, that neither the lawyer nor the lawyer’s firm may ethically represent a

client before a governmental entity whom the lawyer represents. Although the facts in CBA Ethics Opinion 48

differ from the facts discussed herein, the opinion recognizes that a grave danger exists if the lawyer could

influence the governmental entity he or she serves, in order to assist the firm’s client.

NOTES
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